grudnia 28, 2017

Tarta z kurkami, boczkiem i porem

Połączenie boczek + kurki to smak, który sprawdza się w każdej potrawie. Ten ponadczasowy smak przeniosłam na tartę, która okazała się hitem:).



Ciasto na tartę:  
100g zimnego masła
200g mąki pszennej
1 jajko L
1/2 łyżeczki soli 

Dodatki:
300g kurek
150g boczku
1 por 
olej

Masa śmietanowo-jajeczna:
2 jajka L
150ml śmietany 18% 
100g sera cheddar
100g sera mozzarella
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka, czosnek granulowany

1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.
2. Kurki, por i boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni. W razie potrzeby podlewamy wodą. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami. Mieszamy ze startymi na tarce serami.
3. Na podpieczony spód wykładamy pieczarki z porem i ser. Zalewamy masą jajeczną. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut aż masa się zetnie. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP