stycznia 02, 2018

Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem

Zimowa aura za oknem sprzyja gotowaniu rozgrzewających, sycących dań. Gulasze pojawiają się u nas często:). Dziś z dodatkiem marchewki i groszku. Zapraszam!



1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
3 cebule
300g mrożonego groszku
3 marchewki
1 pietruszka
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki mąki
liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz
olej

1. Mięso i cebulę kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w plastry, pietruszkę siekamy. 
2. Na rozgrzanym oleju smażymy mięso do bardzo mocnego zarumienienia. Dodajemy cebulę, smażymy jeszcze kilka minut, podlewamy 1 litrem wody, dusimy pod przykryciem przez 40 minut. 
3. Po tym czasie dodajemy marchew, pietruszkę i natkę oraz przyprawy. Dusimy przez kolejną godzinę, w międzyczasie uzupełniając kolejnym litrem wody. Na koniec mąkę rozprowadzamy w niedużej ilości zimnej wody, wlewamy do garnka i gotujemy aż gulasz zgęstnieje. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP