Sałatka śledziowa to obowiązkowa pozycja na święta:). Proponuję podać ją w innej formie, ułożoną warstwowo, w słoiczkach. Tak przygotowaną sałatkę łatwo się przechowuje, do lodówki wystarczy zamknąć słoiczek a otwarty postawić na stół. Przepis na 5 słoiczków
400g filetów śledziowych
2 buraki
3 średniej wielkości ziemniaki
4 ogórki konserwowe
4 jajka
1/2 pęczka szczypiorku
150ml śmietany 18%
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
1. Buraki i ziemniaki gotujemy, obieramy. Buraki, ziemniaki, ogórki kroimy w kostkę, białka oddzielamy od żółtek, również kroimy. Szczypior siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem.
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do konkursu na imprezowe sałatki :)
OdpowiedzUsuńhttps://cookpad.com/pl/konkursy/282-salatki-na-impreze