grudnia 19, 2017

Babka kakaowa w czekoladowej polewie

Babka kakaowa w czekoladowej polewie to ciasto, na które przepis powinien mieć każdy z nas:). Jest prosta w wykonaniu, smaczna. Zrobimy ją ze składników, które zazwyczaj są w naszych kuchniach zawsze. 



250g margaryny
1 i 1/4 szklanka cukru
1/2 szklanka mleka
3 łyżki kakao
2 szklanki mąki
4 jajka L
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
posypka do dekoracji

1. W garnku podgrzewamy margarynę, cukier, mleko i kakao do momentu aż wszystko się rozpuści i połączy. Studzimy.  Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. 
2. Do rozpuszczonej masy z margaryną dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pianę z białek, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. 
3. Ciasto przelewamy do formy na babkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy, polewamy czekoladą rozpuszczoną w garnuszku z 3 łyżkami mleka. Dekorujemy posypką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP