Smak kawy i pomarańczy świetnie się ze sobą łączą. Jedno i drugie jest wyczuwalne w babce, ale niezbyt intensywnie. Ciast przed upieczeniem jest dość gęste.
150g masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
4 jajka
4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
skórka otarta z całej pomarańczy
2 i 1/4 mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Polewa:
100g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli.
2. Żółtka mieszamy z kawą do momentu uzyskania gładkiej masy. Masło/margarynę miksujemy z cukrem, skórką pomarańczową i żółtkami z kawą. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy obie masy. Na końcu delikatnie mieszamy masę z białkami.
3. Ciasto przekładamy do formy na babkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Babkę studzimy.
4. Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy w garnuszku wraz z mlekiem. Czekoladą polewamy babkę, posypujemy skórką pomarańczową. Posypujemy skórką pomarańczową.
Babka bardzo dobra, polecam.
OdpowiedzUsuń