Makowiec z jabłkami - nie jest to szybki i krótki przepis, ale warto:). Taki drożdżowiec to miła odmiana od np. makowej rolady zazwyczaj obecnej na świątecznych stołach. Ułatwiłam sobie sprawę dodając gotową masę makową. Z podanego przepisu uzyskamy 2 duże ciacha. Idealne do mrożenia:).
Ciasto:
50g drożdży
300g mąki
pół szklanki mleka
1/4 szklanki cukru + 1 łyżka do zaczynu
1 jajko
3 żółtka
60g masła
szczypta soli
Nadzienie:
4 duże jabłka
1 mała puszka masy makowej (400g)
100g skórki pomarańczowej kandyzowanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
Lukier i dekoracja:
200g cukru pudru
gorąca woda
150g skórki pomarańczowej kandyzowanej
1. W misce umieszczam drożdże, po łyżce mąki i cukru, dolewamy trochę mleka. Przykrywamy, odstawiamy aż zaczyn zacznie się podnosić. W garnuszku rozpuszczamy pozostałe mleko, masło i cukier. Studzimy do momentu aż będzie letnie. Wraz z mąką, solą, żółtkami i jajkiem dodajemy do zaczynu. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z nadmiaru soku, mieszamy z masą makową, skórką pomarańczową, mąką i cukrem pudrem.
3. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na owalny kształt. Wykładamy nadzienie, ciasto sklejamy, boki zaokrąglamy i również mocno sklejamy. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.