grudnia 14, 2017

Ciasto drożdżowe makowo-jabłkowe

Makowiec z jabłkami - nie jest to szybki i krótki przepis, ale warto:). Taki drożdżowiec to miła odmiana od np. makowej rolady zazwyczaj obecnej na świątecznych stołach. Ułatwiłam sobie sprawę dodając gotową masę makową. Z podanego przepisu uzyskamy 2 duże ciacha. Idealne do mrożenia:). 



Ciasto: 
50g drożdży
300g mąki
pół szklanki mleka
1/4 szklanki cukru + 1 łyżka do zaczynu
1 jajko
3 żółtka
60g masła
szczypta soli

Nadzienie:
4 duże jabłka 
1 mała puszka masy makowej (400g)
100g skórki pomarańczowej kandyzowanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru

Lukier i dekoracja:
200g cukru pudru
gorąca woda
150g skórki pomarańczowej kandyzowanej

1. W misce umieszczam drożdże, po łyżce mąki i cukru, dolewamy trochę mleka. Przykrywamy, odstawiamy aż zaczyn zacznie się podnosić. W garnuszku rozpuszczamy pozostałe mleko, masło i cukier. Studzimy do momentu aż będzie letnie. Wraz z mąką, solą, żółtkami i jajkiem dodajemy do zaczynu. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. 
2. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z nadmiaru soku, mieszamy z masą makową, skórką pomarańczową, mąką i cukrem pudrem. 
3. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na owalny kształt. Wykładamy nadzienie, ciasto sklejamy, boki zaokrąglamy i również mocno sklejamy. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Studzimy.
4. Do cukru pudru wlewamy odrobinę gorącej wody, tak by po wymieszaniu lukier uzyskał pożądaną konsystencję. Smarujemy nim ciasto, posypujemy skórką pomarańczową. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP