Kolejna banalna w wykonaniu babka - miksujemy kilka składników, pieczemy, polewamy czekoladą i możemy zajadać się smacznym śmietankowym wypiekiem:).
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 budyń waniliowy bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
400g śmietany 18%
3 jajka
Polewa:
3 łyżki mleka
100g mlecznej czekolady
dowolna posypka
1. Jajka ubijamy z cukrem do powstania puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodajemy śmietanę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem - mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
2. Ciasto przelewamy do formy na babkę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut, do suchego patyczka. Babkę studzimy.
Czy śmietana jest zakwaszana czy słodka?
OdpowiedzUsuńNależy użyć kwaśnej śmietany.
Usuń