grudnia 17, 2017

Babka śmietankowa w polewie czekoladowej

Kolejna banalna w wykonaniu babka - miksujemy kilka składników, pieczemy, polewamy czekoladą i możemy zajadać się smacznym śmietankowym wypiekiem:). 



Ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 budyń waniliowy bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
400g śmietany 18%
3 jajka

Polewa:
3 łyżki mleka
100g mlecznej czekolady
dowolna posypka

1. Jajka ubijamy z cukrem do powstania puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodajemy śmietanę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem - mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. 
2. Ciasto przelewamy do formy na babkę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut, do suchego patyczka. Babkę studzimy.
3. Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem. Polewamy nią babkę, posypujemy posypką. Zostawiamy do zastygnięcia. 



2 komentarze:

  1. Czy śmietana jest zakwaszana czy słodka?

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP