Połączenie makowca i sernika, na kruchym cieście to spełnienie marzeń niejednego łasucha:). To seromakowiec w nieco innej formie niż tradycyjna.
Ciasto:
Ciasto:
100g zimnego masła
200g mąki
1 jajko L
3 łyżki cukru
szczypta soli
Masa serowa:
250g mielonego twarogu
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki cukru
Masa makowa:
400g masy makowej
1 jabłko
1 białko
Dodatkowo:
kandyzowane owoce do dekoracji
1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.
2. Składniki na masę serową dokładnie miksujemy. Przygotowujemy masę makową: jabłko obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy makowej, mieszamy.
3. Obie masy na zmianę kleksami wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w 190 stopniach przez kolejne 30-40 minut, aż masy przestaną być płynne. Dekorujemy kandyzowanymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.