Do zupy gulaszowej zazwyczaj dodajemy pieczarki, ja wpadłam na nieco inny pomysł, wzbogaciłam jej smak kurkami! Kurki mogą być mrożone lub świeże.
1 kg szynki wieprzowej
1 kg szynki wieprzowej
3 papryki
300g kurek (mogą być mrożone)
2 duże cebule
2 marchewki
4 ziemniaki
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek granulowany
2 łyżki smalcu
3-4 łyżki mąki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1. Szynkę, paprykę, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w plastry. Kurki rozmrażamy. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy mięso, bardzo mocno, do zarumienienia. Dodajemy paprykę, cebulę i kurki, smażymy chwilę, po czym zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy marchewkę i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem przez około 1,5 h. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy ziemniaki.
2. Do zupy dodajemy koncentrat. Mąkę rozrabiamy w niedużej ilości zimnej wody. Wlewamy do zupy. W razie konieczności doprawiamy do smaku. Przed podaniem możemy posypać posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.