Nic tak nie poprawia smaku krupniku jak duża ilość warzyw i zasmażka na maśle:). Oto przepis - prosty i szybki.
150g żeberek wieprzowych
150g żeberek wieprzowych
100g kaszy jęczmiennej
2 marchewki
1 pietruszka
4 łodygi selera naciowego
1/4 selera
1 por
1 cebula
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
2 nieduże ziemniaki
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
sól, pieprz
zasmażka: 2 łyżki masła + 1 płaska łyżka mąki
1. Żeberka zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut.
2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.