Kolejna odsłona naleśników:) Tym razem z zielonym szpinakowym farszem i kurczakiem. Do tego czosnkowy akcent w postaci sosu beszamelowego i mamy przepis na idealny obiad.
1,5 szklanki mąki
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
3 jajka M
Farsz:
500g szpinaku mrożonego
2 cebule
2 filety z kurczaka
sól, pieprz, papryka słodka
2 cebule
2 filety z kurczaka
sól, pieprz, papryka słodka
olej
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
100g żółtego sera
sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa
1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni.
2. Filety z kurczaka kroimy drobno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filety z cebulą. Kiedy się zarumienią dodajemy szpinak, smażymy do odparowania wody. Doprawiamy do smaku przyprawami i solą. Farsz wykładamy na środek każdego z naleśników. Składamy je w kwadraty, przekrawamy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry.
3. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy. Do sosu dodajemy ser, zalewamy nim naleśniki.
5. Zapiekamy przez około 20 minut 180 stopniach z termoobiegiem.
3. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy. Do sosu dodajemy ser, zalewamy nim naleśniki.
5. Zapiekamy przez około 20 minut 180 stopniach z termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.