października 24, 2017

Risotto z kurkami, groszkiem i boczkiem

Sezon na kurki nie trwa wiecznie choć w tym roku był wyjątkowo długi:). Na szczęście udało mi się zrobić solidne zapasy i mogę cieszyć się pysznym risotto z kurkami. 



200g ryżu do risotto
200g boczku wędzonego
300g kurek (mogą być mrożone)
2 cebule 
3 ząbki czosnku 
1/2 puszki groszku konserwowego 
100g sera cheddar
2 łyżki śmietany 18% 
ok. 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa

1. Boczek kroimy w kostkę, groszek odcedzamy z zalewy. Kurki oczyszczamy i myjemy. Jeśli mamy mrożone kurki, rozmrażamy je. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce. 
2. Na suchej patelni smażymy boczek do zarumienienia. Dodajemy cebulę, czosnek i kurki, podsmażmy chwilę. Wsypujemy ryż, smażymy chwilę. Następnie dolewamy bulion, po 1 szklance, za każdym razem czekając aż ryż wchłonie wodę. Kiedy ryż zmięknie całkowicie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce ser. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Przed podaniem możemy posypać serem i posiekaną natką pietruszki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP