Risotto to wdzięczne i proste danie, które można przygotować szybko:). Wersja z gotowanym mięsem jest równie smaczna jak ze smażonym, moim zdaniem nadaje ono całemu daniu lekkości.
300g ryżu do risotto
500g pieczarek
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
3 łyżki masła
1,5 bulionu drobiowego lub warzywnego
100g twardego sera, u mnie cheddar
1. Filet z piersi indyka gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Rwiemy widelcem na małe kawałki. Pieczarki, czosnek i cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na małych oczkach tarki.
2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki, cebulę, marchewkę i czosnek - do odparowania wody. Dodajemy ryż, smażymy chwilę, następnie zalewamy winem, ponownie dusimy do odparowania płynów. Następnie dolewamy bulion, po 1 szklance, za każdym razem czekając aż ryż wchłonie wodę. Dodajemy natkę pietruszki oraz starty na tarce ser. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami.
Mniam, naprawdę znakomicie się prezentuję to Risotto :D
OdpowiedzUsuń