października 21, 2017

Risotto z pieczarkami, gotowanym indykiem i białym winem

Risotto to wdzięczne i proste danie, które można przygotować szybko:). Wersja z gotowanym mięsem jest równie smaczna jak ze smażonym, moim zdaniem nadaje ono całemu daniu lekkości.


500g fileta z piersi indyka
300g ryżu do risotto
500g pieczarek
2 marchewki 
2 cebule
2 ząbki czosnku 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
3 łyżki masła
1,5 bulionu drobiowego lub warzywnego
100g twardego sera, u mnie cheddar

1. Filet z piersi indyka gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Rwiemy widelcem na małe kawałki. Pieczarki, czosnek i cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na małych oczkach tarki. 
2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki, cebulę, marchewkę i czosnek - do odparowania wody. Dodajemy ryż, smażymy chwilę, następnie zalewamy winem, ponownie dusimy do odparowania płynów. Następnie dolewamy bulion, po 1 szklance, za każdym razem czekając aż ryż wchłonie wodę. Dodajemy natkę pietruszki oraz starty na tarce ser. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. 



1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP