Ziemniaki upiekłam w rękawie:). Dzięki temu pieczenie trwa krócej i mamy pewność, że będą miękkie a nie wysuszone na wiór. Są bardzo aromatyczne, z dużą ilością czosnku i natki pietruszki.
1 kg ziemniaków
1 pęczek natki pietruszki
5 ząbków czosnku
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę, natkę pietruszki siekamy. Wraz ze śmietaną, solą i pieprzem przekładamy do ziemniaków, dokładnie mieszamy.
2. Ziemniaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wkładamy do rękawa do pieczenia, dokładnie go związujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez 1 godzinę.
Mniam. Po prostu pyszne. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuń