września 02, 2017

Ryżowa zapiekanka cztery sery z brokułami

W tej zapiekance znajdziemy dużo sera i równie dużo brokułów:). Nie potrzeba mięsa by smakowała świetnie, choć można dodać tu np. kurczaka. Ja wolę bez. Zapiekanka świetna na samodzielne danie.



2 duże brokuły 
2 woreczki ryżu 
100g sera camembert
100g sera mozzarella
100g sera cheddar
100g sera gouda
200ml śmietany 
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa

1. Brokuły dzielimy na różyczki, łodygę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. W dużym garnku z osoloną wodą gotujemy najpierw twardsze łodygi a po 10 minutach dorzucamy różyczki. Gotujemy do miękkości. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Camembert kroimy w kostkę, pozostałe sery ścieramy na dużych oczkach tarki. Brokuły, ryż i sery mieszamy ze sobą w dużej misce. Śmietanę mieszamy z czosnkiem przeciśnietym przez praskę i przyprawami. Wlewamy do pozostałych składników, mieszamy.
3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 30 minut.



1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP