Lubię świeże, domowe bułki, lecz zawsze niecierpliwię się kiedy trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie:). Alternatywą mogą być takie oto bułeczki z proszkiem do pieczenia w składnie. Są cięższe niż tradycyjne, drożdżowe pieczywo, lecz naprawdę przepyszne.
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
1 jajko L
1/2 puszki kukurydzy
200g kiełbasy
2 cebule
1 papryka
3 łyżki posiekanego koperku
1. Cebulę, paprykę i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Studzimy.
2. W jednej misce mieszamy ze sobą: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. W drugiej: olej, maślankę, jajko, kiełbasę, kukurydzę, cebulę, paprykę i koperek. Składniki mokre wlewamy do składników suchych, krótko mieszamy do połączenia składnikó.
Ale kolorowo wyglądają ;-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, dziś wypróbowałem i smakuję naprawdę świetnie :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna zamiast maślanki użyć śmietany 18%?
OdpowiedzUsuńWlasnie robie ciekawa jestem jak smakuja
OdpowiedzUsuń