września 14, 2017

Szybkie bułeczki wiejskie - bez drożdży, bez wyrastania

Lubię świeże, domowe bułki, lecz zawsze niecierpliwię się kiedy trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie:). Alternatywą mogą być takie oto bułeczki z proszkiem do pieczenia w składnie. Są cięższe niż tradycyjne, drożdżowe pieczywo, lecz naprawdę przepyszne. 



3 szklanki mąki 
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
1 jajko L
1/2 puszki kukurydzy
200g kiełbasy
2 cebule
1 papryka
3 łyżki posiekanego koperku

1. Cebulę, paprykę i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Studzimy.
2. W jednej misce mieszamy ze sobą: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. W drugiej: olej, maślankę, jajko, kiełbasę, kukurydzę, cebulę, paprykę i koperek. Składniki mokre wlewamy do składników suchych, krótko mieszamy do połączenia składnikó.
3. Z ciasta formujemy nieduże bułki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w 220 stopniach. 



4 komentarze:

  1. Super przepis, dziś wypróbowałem i smakuję naprawdę świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mozna zamiast maślanki użyć śmietany 18%?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie robie ciekawa jestem jak smakuja

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP