września 13, 2017

Krem z kurek i pietruszki

Moim zdaniem grzyby lubią dodatek warzyw korzeniowych, dlatego zupa kurkowa z korzeniami pietruszki okazała się być strzałem w dziesiątkę:). 


300 g kurek (mogą być mrożone)
3 duże korzenie pietruszki
2 duże ziemniaki
2 marchewki 
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta pieprzu
sól do smaku
ser cheddar i natka pietruszki do posypania

1. Pietruszkę, marchew, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Wraz z czosnkiem i kurkami umieszczamy w garnku, zalewamy 1 litrem wody, gotujemy przez 1 godzinę. 
2. Całość przestudzamy, miksujemy blenderem do powstania gładkiej masy (odkładamy kilka grzybów do dekoracji). Dodajemy śmietanę i przyprawy. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. 
3. Zupę przed podaniem posypujemy startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP