września 16, 2017

Schab w sosie kurkowo - musztardowym

Kurki doskonale pasują do mięsa wieprzowego i w takim wydaniu lubimy je najbardziej:). Koniecznie z delikatnym sosem śmietanowym. By nie było nudno, urozmaiciłam go musztardowym posmakiem. Smacznego!



500g schabu
300g kurek (mogą być mrożone)
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 czubate łyżeczki ostrej musztardy
300 ml śmietany 18%
2 łyżki mąki
sól, pieprz, papryka słodka
olej

1. Schab kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem i papryką. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, marchew ścieramy na tarce. 
2. Na rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy schab - powinien się zarumienić. Wtedy dodajemy warzywa i grzyby, zalewamy 1/2 litra wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę. 
3. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę. Mąkę rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, również dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dusimy jeszcze 5 minut. 




2 komentarze:

  1. kurki i musztarda... ale te smaki się muszą wzajemnie podkreślać.. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, muszę taki sosik na dniach przygotować bo jest naprawdę mega!

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP