Kurki doskonale pasują do mięsa wieprzowego i w takim wydaniu lubimy je najbardziej:). Koniecznie z delikatnym sosem śmietanowym. By nie było nudno, urozmaiciłam go musztardowym posmakiem. Smacznego!
500g schabu
300g kurek (mogą być mrożone)
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 czubate łyżeczki ostrej musztardy
300 ml śmietany 18%
2 łyżki mąki
sól, pieprz, papryka słodka
olej
1. Schab kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem i papryką. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, marchew ścieramy na tarce.
2. Na rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy schab - powinien się zarumienić. Wtedy dodajemy warzywa i grzyby, zalewamy 1/2 litra wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę.
3. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę. Mąkę rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, również dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dusimy jeszcze 5 minut.
kurki i musztarda... ale te smaki się muszą wzajemnie podkreślać.. mniam!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, muszę taki sosik na dniach przygotować bo jest naprawdę mega!
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie,jutro zrobie...mniam,mniam!
OdpowiedzUsuńKasza jaglana i na to w/w sosik.