Uwierzcie mi - takie dania są najlepsze:). Kilka prostych składników, 15 minut pracy i gotowe! Makaron z sosem gorgonzola jest intensywny w smaku, polecam amatorom serowych smaków:).
300g makaronu, u mnie rurki
150g sera gorgonzola
1 duża cukinia
2 cebule
150 ml śmietanki 18%
olej
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Za pomocą obieraczki ścinamy kolejne warstwy cukinii tworząc długie, cienkie paski. Cebulę kroimy w kostkę.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i cukinię. Dusimy do odparowania wody z warzyw. Dolewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną gorgonzolę, sól i przyprawy. Dusimy do momentu aż ser się rozpuści a sos zgęstnieje. Mieszamy z ugotowanym makaronem.
gorgonzola <3
OdpowiedzUsuńmakaron z takimi dodatkami musi smakowac bosko!
OdpowiedzUsuńŚwietny sosik. Super danie. Nie dodawałam soli. Cebule następnym razem (bo na pewno będzie następny raz) dodam jedną i czosnek w ząbku zamiast proszku. Polecam serdecznie 👌🏻
OdpowiedzUsuń