O tych rogalikach mogę pisać w samych superlatywach. Są łatwe w przygotowaniu. Zawsze się udają. Mięciutkie, maślane, smaczne również na drugi dzień:).
4 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła + 1/2 kostki masła do smarowania rogalików
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
opakowanie suchych drożdży (7-8g)
3 duże jajka
300g powideł śliwkowych
1. Drożdże mieszamy z mąką. Do letniego mleka dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, jajka sól i cukier. Mieszamy. Przelewamy do mąki z drożdżami, wyrabiamy na gładkie, lśniące ciasto. Jeśli będzie klejące, dosypujemy mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
2. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy je na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów. Smarujemy je roztopionym masłem. Na szerszą część nakładamy powidła i zwijamy rogaliki. Ponownie smarujemy masłem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Witam, rogaliki wyglądają obłędnie. Chciałabym je dzisiaj zrobić, ale jeśli chciałabym użyć świeżych drożdży, to ile powinnam?
OdpowiedzUsuń