września 24, 2017

Puszysta, szybka babka na oleju

Warto mieć taki przepis w swoim zeszycie. Na babkę, którą można zrobić dosłownie w kilka chwil:). Ma konsystencję raczej piaskową i suchą. Polecam oblaną lukrem i posypaną suszoną żurawiną:).



Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml oleju
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka L 
2 łyżeczki aromatu cytrynowego 
skórka otarta z 1 cytryny

Lukier i posypka:
1/2 szklanki cukru pudru
woda
sok z cytryny 
100g żurawiny suszonej

1. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do powstania puszystej masy. Powinna ona zwiększyć swoją objętość, może to potrwać nawet 5-10 minut. Powoli wlewamy olej w kilku partiach. Dodajemy aromat i skórkę. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. 
2. Babkę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 1h, do suchego patyczka.
3. Do cukru pudru wlewamy stopniowo po łyżce wody do uzyskania gęstego lukru. Polewamy nim babkę, posypujemy żurawiną. Pozostawiamy do zastygnięcia.


5 komentarzy:

  1. piaskowo-sucha jest idealna do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zamiast oleju daje majoez maly wychodzi jeszcze lepiej.. spróbujcie

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie upiekłam tą cudowną babeczkę jest zajefana rodzinka się zajada:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne ciacho! Szybkie i proste w przygotowaniu, pięknie wyrosło i świetnie smakuje :)
    Pozwoliłam sobie zamienić skórke z cytryny i aromat cytrynowy na kandyzowaną skórkę pomarańczową domowej roboty i aromat pomarańczowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie wymiary foremki i jaka to?

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP