Warto mieć taki przepis w swoim zeszycie. Na babkę, którą można zrobić dosłownie w kilka chwil:). Ma konsystencję raczej piaskową i suchą. Polecam oblaną lukrem i posypaną suszoną żurawiną:).
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml oleju
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka L
2 łyżeczki aromatu cytrynowego
skórka otarta z 1 cytryny
Lukier i posypka:
1/2 szklanki cukru pudru
woda
sok z cytryny
100g żurawiny suszonej
1. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do powstania puszystej masy. Powinna ona zwiększyć swoją objętość, może to potrwać nawet 5-10 minut. Powoli wlewamy olej w kilku partiach. Dodajemy aromat i skórkę. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
2. Babkę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 1h, do suchego patyczka.
3. Do cukru pudru wlewamy stopniowo po łyżce wody do uzyskania gęstego lukru. Polewamy nim babkę, posypujemy żurawiną. Pozostawiamy do zastygnięcia.
piaskowo-sucha jest idealna do herbatki :)
OdpowiedzUsuńJa zamiast oleju daje majoez maly wychodzi jeszcze lepiej.. spróbujcie
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam tą cudowną babeczkę jest zajefana rodzinka się zajada:))
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciacho! Szybkie i proste w przygotowaniu, pięknie wyrosło i świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńPozwoliłam sobie zamienić skórke z cytryny i aromat cytrynowy na kandyzowaną skórkę pomarańczową domowej roboty i aromat pomarańczowy ;)
jakie wymiary foremki i jaka to?
OdpowiedzUsuń