września 23, 2017

Naleśnikowe świderki bolognese z sosem beszamelowym

Lubicie faszerowane naleśniki? Ja bardzo:). Staram się podawać je tak by zaskakiwać gości - i tak powstały te faszerowane ruloniki. 


Naleśniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
3 jajka M

Farsz:
300g mięsa mielonego
2 marchewki
1 cebula
1 puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, bazylia, oregano

Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
100g żółtego sera
sól, pieprz, czosnek granulowany, 

1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni. 
2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone, cebulę i marchewkę. Obsypujemy przyprawami, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym dodajemy pomidory w puszce. Dusimy przez około 20 minut do odparowania wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy. 
3. Na całej powierzchni naleśników rozsmarowujemy farsz. Zwijamy naleśniki, każdy kroimy na 5 części. Uładamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie była to forma do tarty.
4. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy. Do sosu dodajemy ser, zalewamy nim naleśniki.
5. Zapiekamy przez około 20 minut 180 stopniach z termoobiegiem. 



1 komentarz:

  1. Wow, ale pysznie to wygląda - koniecznie będe musiała to spróbować :D

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP