sierpnia 30, 2017

Szybkie i łatwe kluski leniwe / pierogi leniwe

Leniwe kluski nazywane przez niektórych leniwymi pierogami to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa:). Warto było cofnąć się tym przepisem do przeszłości - polecam i Wam!



Kluski:
500g twarogu mielonego
2 szklanki mąki
2 jajka

Dodatkowo:
4 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
3 łyżki cukru
owoce do dekoracji

1. Twaróg, mąkę i jajka zagniatamy ze sobą do powstania gładkiej masy. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, które spłaszczamy. Nożem odkrawamy kluski. 
2. Kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju (olej zapobiega sklejaniu klusek). Gotujemy przez około 4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy.
3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i cukier. Przekładamy na nią kluski, mieszamy. Po wyłożeniu na talerz dekorujemy dowolnymi owocami. posypujemy cukrem.

1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP