Leniwe kluski nazywane przez niektórych leniwymi pierogami to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa:). Warto było cofnąć się tym przepisem do przeszłości - polecam i Wam!
Kluski:
500g twarogu mielonego
2 szklanki mąki
2 jajka
Dodatkowo:
4 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
3 łyżki cukru
owoce do dekoracji
1. Twaróg, mąkę i jajka zagniatamy ze sobą do powstania gładkiej masy. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, które spłaszczamy. Nożem odkrawamy kluski.
2. Kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju (olej zapobiega sklejaniu klusek). Gotujemy przez około 4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy.
3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i cukier. Przekładamy na nią kluski, mieszamy. Po wyłożeniu na talerz dekorujemy dowolnymi owocami. posypujemy cukrem.
Bardzo fajny przepis, faktycznie szybki i łatwy :P
OdpowiedzUsuń