sierpnia 22, 2017

Oszukane gołąbki - danie jednogarnkowe

Oszukane gołąbki to nazwa stosowana najczęściej dla  kotletów z kapustą, mięsem i ryżem, udających gołąbki:). Chodzi o to by skrócić sobie czas przygotowania potrawy. A gdyby tak pójść na łatwiznę jeszcze bardziej? Moje oszukane gołąbki przygotowuje się dosłownie w kilka chwil, później pozostaje tylko czekać aż kapusta zmięknie podczas duszenia i gotowe! 



1 główka kapusty
200g ryżu
1/2 kg mielonego mięsa z łopatki
4 marchewki
2 duże cebule
500g przecieru pomidorowego
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól do smaku
po szczypcie: pieprz, vegeta, czosnek granulowany
2 łyżki masła

1. Kapustę i cebulę drobno siekamy. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki. 
2. Na rozgrzane masło wrzucamy mięso, marchewkę i cebulę. Podsmażamy 1-2 minuty mieszając składniki ze sobą. Po tym czasie dorzucamy ryż i kapustę, zalewamy przecierem pomidorowym i 1 litrem wody. Dusimy pod przykryciem aż składniki zmiękną, od czasu do czasu mieszając. 
3. Potrawę doprawiamy do smaku papryką, solą, pieprzem, vegetą i czosnkiem granulowanym. Dodajemy koncentrat. Gotujemy bez przykrycia do odparowania wody.



5 komentarzy:

  1. czyli gołąbek bez "skóry" jak mówią dzieci.

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Jeszcze szybciej i łatwiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis! Dawno gołąbków nie jadłam, nawet tych oszukanych hah :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna wariacja na temat gołąbków:) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam również!! Smakuje pysznie,... jak "luźne" gołąbki tylko łatwiejsze w przygotowaniu ;)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP