Oszukane gołąbki to nazwa stosowana najczęściej dla kotletów z kapustą, mięsem i ryżem, udających gołąbki:). Chodzi o to by skrócić sobie czas przygotowania potrawy. A gdyby tak pójść na łatwiznę jeszcze bardziej? Moje oszukane gołąbki przygotowuje się dosłownie w kilka chwil, później pozostaje tylko czekać aż kapusta zmięknie podczas duszenia i gotowe!
1 główka kapusty
1 główka kapusty
200g ryżu
1/2 kg mielonego mięsa z łopatki
4 marchewki
2 duże cebule
500g przecieru pomidorowego
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól do smaku
po szczypcie: pieprz, vegeta, czosnek granulowany
2 łyżki masła
1. Kapustę i cebulę drobno siekamy. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki.
2. Na rozgrzane masło wrzucamy mięso, marchewkę i cebulę. Podsmażamy 1-2 minuty mieszając składniki ze sobą. Po tym czasie dorzucamy ryż i kapustę, zalewamy przecierem pomidorowym i 1 litrem wody. Dusimy pod przykryciem aż składniki zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
czyli gołąbek bez "skóry" jak mówią dzieci.
OdpowiedzUsuńO! Jeszcze szybciej i łatwiej! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis! Dawno gołąbków nie jadłam, nawet tych oszukanych hah :D
OdpowiedzUsuńŚwietna wariacja na temat gołąbków:) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam również!! Smakuje pysznie,... jak "luźne" gołąbki tylko łatwiejsze w przygotowaniu ;)
OdpowiedzUsuńSmaczny i szybki przepis polecam
OdpowiedzUsuńFajna i szybka wersja gołąbków polecam
OdpowiedzUsuń