Zapraszam na ciasto z sezonowymi owocami o wyraźnym, śmietankowym posmaku:). Nie wyrasta wysokie, ale jest naprawdę smaczne. Owoce, w moim przypadku śliwki, to nie tylko akcent, czuć je bardzo wyraźnie.
2 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
200g margaryny lub masła
2 jajka L
1/2 szklanki mleka
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 kg małych śliwek, u mnie węgierki
1. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Margarynę/masło rozpuszczamy wraz z mlekiem cukrem i cukrem waniliowym w garnku. Studzimy.
2. Mikserem rozbijamy jajka wraz ze śmietaną. Następnie na zmianę dodajemy po trochu mąki i masła/margaryny z cukrem i mlekiem. Miksujemy do powstania gładkiej masy.
3. Formę o wymiarach 30x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę, na to układamy śliwki przekrojone na pół i pozbawione pestek (koniecznie skórką do dołu, rozcięciem do góry). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka.
Wow, ale to ciasto musi być słodziutkie, uwielbiam takie :P
OdpowiedzUsuń