Ta zupa jest lekka, pachnie wiosną, latem:). Chyba nawet mogę określić ją mianem mojej ulubionej spośród zup, które dotychczas gotowałam. Polecam!
1 udko z kurczaka
1/2 kalafiora
300g fasolki szparagowej
2 młode marchewki
1 pietruszka
3 młode ziemniaki
1 młody por
1 pęczek koperku
sól, pieprz, vegeta
1. Kalafior dzielimy na różyczki. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Marchew i pietruszkę skrobiemy, wraz z porem kroimy w plasterki. Ziemniaki skrobiemy i kroimy w kostkę, koperek siekamy.
2. W dużym garnku gotujemy udo z kurczaka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy por, fasolkę, marchew, pietruszkę i koperek. Gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy jeszcze 15-20 minut do miękkości warzyw.
Pyszna, pachnąca latem zupka :)
OdpowiedzUsuńWpaniała zupa, idealna na ciepłe popołudnie.. szkoda tylko, że tak mało takich :P Ale super zupka
OdpowiedzUsuń