Wiosna i lato to czas kiedy staram się wykorzystywać w kuchni młode warzywa ile tylko się da. I tak powstał ten przepyszny gulasz, na który dziś zapraszam. Przepis na około 8 porcji.
1 kg młodych ziemniaków
pęczek marchewki
1 kalafior
1 mała kapusta
500g fasolki szparagowej
2 cebule
3 duże pomidory
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, tymianek
olej
1. Łopatkę kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew skrobiemy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, marchew w plastry. Kalafior dzielimy na różyczki, kapustę, koperek i natkę siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Pomidory obieramy, kroimy w kostkę.
2. Na dużym ogniu, na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy łopatkę do mocnego zarumienienia. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków oraz koperek i pietruszkę. Zalewamy 250 ml wody, dusimy pod przykryciem przez około 1 h.
3. Po tym czasie dodajemy ziemniaki, dusimy aż zmiękną, przez około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami.
Bardzo smacznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńFajnie, że prezentujesz w miarę proste przepisy, które można bez problemu wypróbować. Na pewno będę zaglądać regularnie. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do odwiedzin i pozdrawiam:)
Usuń