lipca 13, 2017

Młode ziemniaki zapiekane z kiełbasą i boczkiem

Cieszmy się młodymi ziemniakami póki są:). Do ziemniaków dobrałam dziś ciężkie dodatki - boczek i kiełbasę, nie potrzeba więc tu niczego więcej, no może poza szklanką zimnej maślanki:).



1 kg młodych ziemniaków
250g wędzonego boczku
300g kiełbasy
1 pęczek szczypiorku
2 jajka L
200ml śmietany 18%
sól, pieprz
świeży koperek do posiekania

1. Ziemniaki skrobiemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Boczek i kiełbasę kroimy, podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu. 
2. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy posiekany szczypior, sól i pieprz. 
3. Masą śmietanowo-jajeczną zalewamy ziemniaki i mięso. Mieszamy do połączenia składników. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem przez 30 minut.



3 komentarze:

  1. Ale pięknie!
    Uwielbiamy takie letnie obiady!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam ostatnio na obiad! było pyszne ! idealnie komponuje się z sałatą w śmietanie ! Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP