Latem stawiajmy na lżejsze dania, to niewątpliwie takim jest:). Młode ziemniaki, kalafior i chuda drobiowa kiełbasa stanowią doskonałe połączenie. Zapiekankę popijmy szklanką zimnej maślanki:).
1 kg ziemniaków
1 kalafior
400g kiełbasy drobiowej
1 pęczek koperku
200g pomidorków koktajlowych
1 jajko L
200 g śmietany 18%
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
1. Ziemniaki skrobiemy. Kalafior dzielimy na różyczki. W osobnych garnkach warzywa gotujemy do miękkości. Koperek siekamy, kiełbasę kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół.
2. Jajka, śmietanę, koperek i przyprawy mieszamy ze sobą. Dodajemy do warzyw i kiełbasy, mieszamy do połączenia składników.
3. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Bardzo fajna zapiekaneczka - w dodatku uwielbiam młode ziemniaczki ;D
OdpowiedzUsuń