lipca 21, 2017

Kotleciki drobiowe z cukinią, koperkiem i natką pietruszki

Kiedy stwierdzimy, że filet w panierce to za mało - sięgnijmy po te kotleciki:). Smakują doskonale, można smażyć je na oleju lub na patelni teflonowej bez niego. 



2 filety z kurczaka
1 duża cukinia
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
2 cebule
2 jajka L
3 łyżki mąki
olej
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany

1. Cebulę kroimy w kostkę. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Pietruszkę i koperek siekamy. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, zasypujemy łyżeczką soli, mieszamy, odstawiamy na 20 minut. Dokładnie odciskamy z wody, którą puściła.
2. Mieszamy ze sobą filety, cukinię, cebulę, koperek, pietruszkę, jajka, mąkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. 
3. Na rozgrzanym oleju (lub na teflonowej patelni bez oleju) wykładamy po czubatej łyżce powstałej masy. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 



1 komentarz:

  1. Ale fajne kotleciki, uwielbiam takie, chociaż nie miałam jeszcze okazji próbować Pani przepisu!

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP