czerwca 19, 2017

Zapiekanka ziemniaczana z sosem jajecznym

Nie ma nic lepszego niż ziemniaczana zapiekanka zjedzona latem, popita zimną maślanką:). 



1 kg ziemniaków
300g kiełbasy
2 duże cebule
1 pęczek koperku
1/2 puszki kukurydzy
200g pomidorków koktajlowych

Sos:
250ml śmietany 18%
3 jajka L
150g żółtego sera
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
olej

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy, kroimy na talarki. 
2. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Koperek siekamy.
3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, kiełbasę, kukurydzę i koperek. W drugiej misce mieszamy dokładnie śmietanę, jajka, starty na tarce ser i przyprawy. Sosem zalewamy zapiekankę, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut, do zarumienienia. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP