Nie ma nic lepszego niż ziemniaczana zapiekanka zjedzona latem, popita zimną maślanką:).
1 kg ziemniaków
1 kg ziemniaków
300g kiełbasy
2 duże cebule
1 pęczek koperku
1/2 puszki kukurydzy
200g pomidorków koktajlowych
Sos:
200g pomidorków koktajlowych
Sos:
250ml śmietany 18%
3 jajka L
150g żółtego sera
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
olej
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy, kroimy na talarki.
2. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Koperek siekamy.
3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, kiełbasę, kukurydzę i koperek. W drugiej misce mieszamy dokładnie śmietanę, jajka, starty na tarce ser i przyprawy. Sosem zalewamy zapiekankę, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.