czerwca 17, 2017

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Przedstawiam przepis na jeden ze smaczniejszych sosów pieczarkowych jakie udało mi się zrobić:). Kilka prostych składników jak zwykle okazało się być receptą na sukces. 



500g polędwiczek wieprzowych 
800g pieczarek
2 duże cebule
300 ml śmietany kwaśnej 18%
1/2 szklanka białego, wytrawnego wina
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
olej

1. Polędwiczki kroimy na plastry, które następnie lekko rozbijamy palcami. Pieczarki kroimy na dowolnej wielkości części, cebulę i natkę drobno siekamy. 
2. Polędwiczki posypujemy solą i pieprzem, podsmażamy na dużym ogniu z dwóch stron do zarumienienia. Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę a kiedy się zeszkli wlewamy wino. Dusimy do odparowania, po czym dodajemy pieczarki. Smażymy do odparowania płynów. 
3. Dodajemy śmietanę, przyprawy i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP