Szybka zapiekanka z kiełbasą chorizo - przez jednych uwielbianą, przez innych wręcz przeciwnie. Ważne by nie przesadzić z jej ilością w daniu a na pewno nada aromatu całej potrawie i będzie smacznie:).
200 g chorizo
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
200g śmietany 18%
100g twardego sera, u mnie cheddar
200g przecieru pomidorowego
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
1. Chorizo kroimy w plastry, cebulę w piórka, ser ścieramy na tarce, fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Czosnek przeciskamy przez praskę.
2. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, studzimy. Na patelni podsmażamy chorizo (bez dodatku oleju, bo wytopi się z niego tłuszcz), po chwili dodajemy cebulę. Dolewamy wodę, dusimy do miękkości. Studzimy.
3. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z przecierem i przyprawami (ilość do smaku, sos powinien być wyrazisty). Ziemniaki, chorizo, cebulę, fasolę, kukurydzę, czosnek, ser i śmietankę z przecierem i przyprawami mieszamy ze sobą.
Wow, to danie wygląda naprawdę przepysznie. Od razu złapałam ochotę na taką zapiekaneczkę!
OdpowiedzUsuń