czerwca 27, 2017

Czekoladowe babeczki z wiśniami

Wiśnie i czekolada tworzą zgrany duet. Dziś zapraszam na ich połączenie w muffinkowej odsłonie. Skoro muffinki to na pewno praca pójdzie nam szybko i łatwo:). Można użyć mrożonych wiśni.



2 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
125g masła
1/2 szklanki jogurtu, u mnie grecki
2 jajka L
100g gorzkiej czekolady
1 szklanka wiśni bez pestek (jeśli mrożone, wtedy 1,5 szklanki)

1. W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce mieszamy rozpuszczone i przestudzone masło, jogurt i jajka. 
2. Składniki mokre przelewamy do składników suchych, mieszamy krótko, tylko do połączenia składników (jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy jeszcze 2 łyżki jogurtu). Do ciasta dodajemy posiekaną drobno czekoladę i wiśnie. Mieszamy krótko. 
3. Muffinki wykładam do foremek na ich 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy wiśniami.





1 komentarz:

  1. Wow, ale słodko wyglądają te babeczki. Jeszcze z tą wiśnią na samej górze, ale pychota :P

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP