Dziś na obiad poleca się cebulowy schabowy:). Tradycyjny kotlet zyskał na cebulowym posmaku za sprawą mieszanki suszonej, sproszkowanej cebuli i cebul prażonej.
3/4 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mieszanki cebuli prażonej i suszonej cebuli w proszku
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
2 jajka
olej
1. Kotlety rozbijamy niezbyt cienko. Posypujemy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym.
2. W głębokim talerzu za pomocą widelca ubijamy jajka. W drugim talerzu mieszamy ze sobą bułkę tartą, mąkę i cebulową mieszankę,
3. Kotlety dokładnie maczamy w jajku, następnie obtaczamy w mieszance bułki, cebuli i mąki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po około 5 minut z każdej strony, na niedużym ogniu.
Bardzo fajny pomysł na popularne kotlety :)
OdpowiedzUsuńTakiego schabowego to jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń