maja 09, 2017

Spaghetti z klopsikami z białej kiełbasy

Większość z nas uwielbia makarony. Nie dość, że są smaczne to jeszcze w prosty sposób można je przygotować:). Moja dzisiejsza nietypowa propozycja to makaron, sos serowo-śmietanowy i klopsiki z białej kiełbasy. Ciekawe i smaczne połączenie.



500g surowej, białej kiełbasy
200g makaronu spaghetti
2 cebule
2 ząbki czosnku
300 ml śmietanki 30%
100g topionego serka
100g startego sera cheddar
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
olej

1. Kiełbasę wyciągamy z flaka. Formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę, gotujemy około 20 minut. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy serek topiony, podlewamy niedużą ilością wody, dusimy do momentu aż serek się rozpuści. Wlewamy śmietankę, wsypujemy ser, posiekaną natkę i przyprawy. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje. Dodajemy pulpeciki, makaron, dokładnie mieszamy. 



1 komentarz:

  1. Ja zdecydowanie zaliczam się do wspomnianej większości - makarony uwielbiam!:) A takiego z dodatkiem klopsików z białej kiełbasy jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP