maja 07, 2017

Polędwiczki pieczone z boczkiem i cebulą

Konkretny kawał mięsa na konkretny obiad:). Podałam ją z mizerią i pieczonymi ziemniakami, bardzo nam smakowała. W smaku bardzo podobna do szaszłyków kupowanych na mieście. 



500g polędwiczek wieprzowych
100g wędzonego boczku w plastrach
3 cebule
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki keczupu
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki miodu
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany

1. Cebulę kroimy w piórka. Polędwiczki nakrawamy wszerz, tak by powstały "kieszonki". Nacieramy je przyprawami, do każdej kieszonki wkładamy po plasterku boczku i cebulę. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. 
2. Wodę, keczup, musztardę, miód i przyprawy mieszamy ze sobą. Zalewamy polędwiczki. 
3. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. 




3 komentarze:

  1. Coś nie tak,poledwiczki są owijane boczkiem na zdjeciu,a nie zapiekane w kieszonce z boczkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że nie są owijane:). Boczek jest w kieszonkach, wraz z cebulą. Pozdrawiam!

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP