To jogurtowe ciasto ma naprawdę wdzięczny smak:). Czuć w nim jogurt, jest wilgotne i mocno cytrynowe za sprawą startej skórki cytryny i cytrynowego lukru. Przepis ten widywałam tyle razy na różnych blogach, forach, że w końcu postanowiłam się skusić, z drobnymi modyfikacjami:).
Ciasto:
450 g mąki
225 g jogurtu greckiego
150 ml oleju
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka L
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym kilka minut aż zrobią się puszyste. Cały czas miksując dolewamy olej, skórkę cytrynową i na zmianę w 3-4 turach mąkę i jogurt.
2. Ciasto wylewamy do keksówki (o długości około 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 1h, do suchego patyczka.
3. Przygotowujemy lukier: do cukru pudru wkrapiamy sok z cytryny, do uzyskania gęstego lukru. Rozsmarowujemy go na przestudzonym cieście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.