Dobry hamburger to nie tylko dobre mięso. To także pyszna, świeża bułka, nie psujmy więc go chemicznymi bułami z marketu z trzymiesięcznym terminem ważności. Te bułki do hamburgerów zrobimy szybko, dodatkowo są nieskomplikowane i tanie!
500 g mąki
150 ml mleka
150 ml wody
35 g miękkiego masła
7 g suchych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
sezam do posypania
1 jajko
sezam do posypania
1 jajko
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest klejące, podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 30 minut.
2. Ciasto dzielimy na 6 równych części (można posłużyć się wagą kuchenną). Formujemy kule, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
bułki pierwsza klasa
OdpowiedzUsuńCzy moge je zrobic dzien wczesniej
OdpowiedzUsuńTak, przed podaniem następnego dnia proponuję podgrzać je w piekarniku:)
UsuńNastepnego dnia podgrzac w temperaturze 210 stopni?
Usuń