maja 19, 2017

Bułki do hamburgerów

Dobry hamburger to nie tylko dobre mięso. To także pyszna, świeża bułka, nie psujmy więc go chemicznymi bułami z marketu z trzymiesięcznym terminem ważności. Te bułki do hamburgerów zrobimy szybko, dodatkowo są nieskomplikowane i tanie!



500 g mąki
150 ml mleka
150 ml wody
35 g miękkiego masła
7 g suchych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
sezam do posypania
1 jajko

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest klejące, podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 30 minut. 
2. Ciasto dzielimy na 6 równych części (można posłużyć się wagą kuchenną). Formujemy kule, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. 
3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15 minut.



4 komentarze:

  1. Czy moge je zrobic dzien wczesniej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, przed podaniem następnego dnia proponuję podgrzać je w piekarniku:)

      Usuń
    2. Nastepnego dnia podgrzac w temperaturze 210 stopni?

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP