Ani się obejrzymy a zaskoczy nas Wielkanoc. Warto już teraz pomyśleć o świątecznym menu:). Możemy mile zaskoczyć gości podając im żurek w nietypowej formie - zupa-krem i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim.
Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek. Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone tradycyjnie wędliny z wieprzowiny.
300-400ml zakwasu
2 marchewki marchewki
2 cebule
3 łodygi selera naciowego
1 pietruszka
1 por
3 ziemniaki
3 łyżeczki chrzanu
5 jajek
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek
Szaszłyki z kiełbasy:
400g kiełbasy, u mnie wiejska tradycyjna od Hańderek
1 arkusz ciasta francuskiego
1. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości warzyw przez około 1 godzinę. Dodajemy zakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. Dodajemy pokrojone jajka.
2. Kiełbasę owijamy ciastem francuskim, kroimy na niezbyt szerokie talarki. Nadziewamy je na patyczki od szaszłyków. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.
Szaszłyki są świetnie, muszę je koniecznie zrobić.
OdpowiedzUsuń