kwietnia 08, 2017

Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim

Ani się obejrzymy a zaskoczy nas Wielkanoc. Warto już teraz pomyśleć o świątecznym menu:). Możemy mile zaskoczyć gości podając im żurek w nietypowej formie - zupa-krem  i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim. 

Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek. Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone tradycyjnie wędliny z wieprzowiny. 


Żurek:
300-400ml zakwasu
2 marchewki marchewki
2 cebule
3 łodygi selera naciowego
1 pietruszka
1 por
3 ziemniaki
3 łyżeczki chrzanu

5 jajek
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek

Szaszłyki z kiełbasy:
400g kiełbasy, u mnie wiejska tradycyjna od Hańderek
1 arkusz ciasta francuskiego

1. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości warzyw przez około 1 godzinę. Dodajemy zakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. Dodajemy pokrojone jajka.
2. Kiełbasę owijamy ciastem francuskim, kroimy na niezbyt szerokie talarki. Nadziewamy je na patyczki od szaszłyków. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. 
3. Do miski wlewamy zupę, na to układamy szaszłyki. Całość możemy udekorować szczypiorkiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP