kwietnia 10, 2017

Barszcz biały z pulpetami z białej kiełbasy, boczkiem i jajkiem

Barszcz biały na bogato:). Może być wersją wielkanocną, bo prezentuje się naprawdę ładnie. Jest treściwy, ciężki i kaloryczny, ale za to jaki pyszny.



500g białe kiełbasy surowej
150g boczku wędzonego
300-400ml zakwasu
2 marchewki 
2 cebule
3 łodygi selera naciowego
1 pietruszka
1 por
3 ziemniaki
3 łyżeczki chrzanu
5 jajek
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek

1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, zagotowujemy. W międzyczasie białą kiełbasę wyciągamy z flaka, formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy przez około 20 minut. Wyciągamy na talerz. 
2. Do wody wrzucamy pokrojone warzywa pokrojone na części. Gotujemy do miękkości przez około 45 minut, po czym dodajemy zakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. 
3. Boczek podsmażamy do zarumienienia, jajka gotujemy na twardo, natkę siekamy. 
4. Do misek wlewamy zupę, układamy kolejno: natkę pietruszki, pokrojone na ćwiartki jajka, boczek, pulpeciki. Posypujemy natką pietruszki. 




1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP