kwietnia 05, 2017

Ciasto drożdżowe z makiem / makowiec drożdżowy BEZ WYRASTANIA

Lubię ciasta drożdżowe, ale nie mam cierpliwości do ich robienia. Dlatego odkąd odkryłam to ciasto drożdżowe, które nie wymaga rośnięcia, sięgam tylko po ten przepis:). Dziś w wersji z makiem i oczywiście jak zawsze z dużą ilością kruszonki. Pamiętajmy o wyborze dobrej jakości masy makowej - powinna być gęsta, sucha i zwarta, inaczej może wyjść zakalec. 


Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko L
2 żółtka
60g masła
3/4 szklanki mleka
3 łyżki cukru
40g świeżych drożdży

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
60g zimnego masła 

Dodatki:
mała puszka masy makowej (koniecznie gęstej, zwartej!)

1. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, zostawiamy na około 3 minuty, mieszamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy mleko, mieszamy (całość powinna być letnia). Dodajemy jajka, żółtka, mleko z masłem i mąkę. Miksujemy do połączenia składników, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Robimy kruszonę: składniki zagniatamy i rozcieramy w dłoniach do powstania grudek.Do keksówki wykładamy cienko na dnie warstwę ciasta a następnie "kleksami" masę makową i ciasto. Posypujemy kruszonką.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP