kwietnia 22, 2017

Nocny chleb pełnoziarnisty

Wspominałam już, że nie mam cierpliwości do drożdżowych wypieków, na których wyrastanie trzeba zbyt długo czekać:). Dlatego właśnie chwytam się takich przepisów. Wystarczy wyrobić ciasto, odstawić je na noc do lodówki  rano tylko wstawić do piekarnika. I możemy cieszyć się pysznym, pachnącym, domowym chlebem:).



350g mąki pełnoziarnistej
300g mąki pszennej
200ml ciepłęgo mleka
200ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru do zaczynu
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
płatki owsiane do obsypania chleba

1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy, zostawiamy na 10 minut aż zaczyn zacznie się podnosić.
2. W misce mieszamy zaczyn z pozostałymi składnikami (poza płatkami owsianymi). Wyrabiamy na gładkie ciasto. Układamy w keksówce (około 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Kropimy zimną wodą, posypujemy płatkami owsianymi. 
3. Formę z ciastem przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na noc. Rano wystawiamy blaszkę na około godzinę, po czym wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach. Przed krojeniem studzimy. 




1 komentarz:

  1. Bardzo fajny i prosty przepis.
    Przypomniał mi się smak chleba geotermalnego z Islandii. Zakopywało się go w ziemi, tam gdzie działo ciepło geotermalne i wykopywało po (hmmm) chyba 48h. Bardzo smaczny i zdrowy chlebek.
    Twój przepis na chleb na pewno też wykonamy, tylko muszę znaleźć chwilę wolnego czasu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP