Tarta z cebulą i boczkiem, klasyczny smak - nic dodać nic ująć:).
Ciasto na tartę:
100g zimnego masła
200g mąki pszennej
1 jajko L
1/2 łyżeczki soli
200g mąki pszennej
1 jajko L
1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
150g boczku
4 duże cebule
100g sera cheddar
olej
Masa śmietanowo-jajeczna:
2 jajka L
150ml śmietany 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.
2. Cebulę i boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni. W razie potrzeby podlewamy wodą - cebula powinna zmięknąć. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami.
Fajny przepis! Boczek zawsze znajdzie amatorów :D
OdpowiedzUsuń