kwietnia 29, 2017

Tarta cebulowa z boczkiem

Tarta z cebulą i boczkiem, klasyczny smak - nic dodać nic ująć:). 



Ciasto na tartę:  
100g zimnego masła
200g mąki pszennej
1 jajko L
1/2 łyżeczki soli 

Dodatki:
150g boczku
4 duże cebule
100g sera cheddar
olej

Masa śmietanowo-jajeczna:
2 jajka L
150ml śmietany 18% 
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany

1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.
2. Cebulę i boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni. W razie potrzeby podlewamy wodą - cebula powinna zmięknąć. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami.
3. Na podpieczony spód wykładamy pieczarki z porem i ser. Zalewamy masą jajeczną. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut aż masa się zetnie. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP