kwietnia 18, 2017

Łatwe bułki "codzienne"

Te bułki nazwałam codziennymi, bo kojarzą mi się z tymi kupowanymi 15 lat temu w osiedlowym sklepiku:). Mają proste składniki, które większość z nas ma zawsze w kuchni. Co ważne - na drugi dzień są równie pyszne! Naprawdę długo zachowują świeżość. Polecam, ja będę powtarzała:). Przepis na około 10 niedużych bułek. Te małe bułeczki sycą w podobnym stopniu co większe, napompowane z marketów. 



500 g mąki
150 ml mleka
150 ml wody
35 g miękkiego masła
7 g suchych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest klejące, podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 30 minut. 
2. Ciasto dzielimy na około 10 części (można posłużyć się wagą kuchenną). Formujemy kule, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Każdą z nich nacinamy dość głęboko nożem. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. 
3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 10-15 minut.





5 komentarzy:

  1. Wyglądają baardzo zachęcająco :)
    Zapisane do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam bułek. Chleb czasem zagości na moim stole do bułeczek jakoś nie mogę się przekonać. Te wyglądają natomiast świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, czy można zastąpić drożdze suche-mokrymi jeżeli tak to w jakiej proporcji? pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale nie widzę przeciwwskazań:)
      Standardowy przelicznik, 7g drożdży suchych = 25g świeżych.

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP