Zapraszam do skorzystania z przepisu na to bardzo szybkie i wdzięczne danie. Egzotyczny smak, nieco odmienny od tradycyjnych polskich dań i smaku polskich przypraw z pewnością wprowadzi powiew świeżości w nasz kulinarny świat:).
400g filetów z kurczaka
2 papryki czerwone
2 cebule
1 puszka ananasa
1/2 szklani soku z puszki ananasa
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
1 łyżeczka papryki słodkiej, po szczypcie: sól, pieprz, imbir, kolendra, kurkuma, kumin, czosnek granulowany
1. Filety kroimy w cienkie paski. Paprykę i ananasa kroimy w dużą kostkę, cebulę drobno siekamy.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filet z kurczaka do zarumienienia. Dodajemy warzywa i ananasa, chwilę podsmażamy. Do soku z puszki dolewamy 1/4 zimnej wody i mąkę - dokładnie mieszamy. Przelewamy na patelnie, dusimy przez 10 minut.
Bardzo polecam ten przepis. Smaczne i szybkie danie. Wielokrotnie wyprobowane w naszym domu :) .
OdpowiedzUsuń