Ta zupa cebulowa ma coś w sobie:). Zasmakowała nam wszystkim a charakteru dodaje jej duża ilość wędzonego sera i przypraw. Ich ilość musicie dobrać sobie sami, dosypując kolejne szczypty aż smak będzie idealny:). Podałam ją w formie kremu, z grzankami.
1,5 kg cebuli
2 duże ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 łyżka cukru
2 łyżki octu
100ml słodkiej śmietanki 12%
250g startego sera wędzonego (po 50g na porcję)
grzanki
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, oregano, majeranek, kurkuma, czosnek granulowany
olej
1. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy cukier, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez około 40 minut, 15 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Studzimy.
2. Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Wlewamy śmietankę, ocet i przyprawy. Ich ilość regulujemy sami dosypując kolejne szczypty i próbując.
mmmm, na pewno dodatek wędzonego ser nadaje ciekawy smak
OdpowiedzUsuńdo wypróbowania!
Powiem szczerze, że jak nie przepadam za zupami, to te zdjęcia robią na mnie wrażenie i nawet mam ochotę wypróbować przepisy:) To już dużo! Cebulowa wygląda naprawdę wyśmienicie! Do tego te grzanki i boczek. Mniam! Raz nie zawsze, można zgrzeszyć!:)
OdpowiedzUsuń