lutego 11, 2017

Fritata pieczona w piekarniku

Fritata pieczona w piekarniku jest moim pomysłem na niedzielne, leniwe śniadanie, kiedy to nie musimy jeść w biegu kanapek przed wyjściem do pracy:). Nie do końca wyobrażałam sobie efekt końcowy i jej smak, ale najlepszym określeniem będzie tu: ciasto jajeczne. Do tego kanapki lub tosty i gotowe:). Poniższa porcja wystarczy dla dwóch osób.


4 jajka
4 plastry salami
4 plastry kiełbasy, np. żywieckiej
1 cebula
1/2 papryki
2 pieczarki
1 łyżka mąki
1 łyżka mleka
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
olej

1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, kiełbasę i salami na mniejsze kawałki. Wszystko podsmażamy na niedużej ilości oleju. Studzimy.
2. Jajka miksujemy z mąką, mlekiem, solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem. Przekładamy do masy mięso i warzywa. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego.
3. Fritatę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż cała masa się zetnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP