lutego 07, 2017

Grzybowe pęczotto

Moje ulubione pęczotto. Może być dodatkiem do mięsa a także samodzielnym daniem. Kasza i grzyby bardzo się lubią, dlatego zachęcam do wypróbowania mojego ulubionego sposobu na kaszę pęczak, której tak wiele osób unika;).



1 szklanka kaszy pęczak, u mnie od Lidl Polska
1 cebula
0,5 litra bulionu warzywnego + woda z moczenia grzybów
100 ml białego wina
20 g suszonych grzybów
olej
2 łyżki masła
sól, pieprz, czosnek granulowany

1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i zostawiamy na noc. Po tym czasie grzyby odcedzamy (zachowując wodę!) i kroimy na drobne kawałki. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę.
2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i grzyby. Po chwili wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Dolewamy wino i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie płyn. Dolewamy gorący bulion i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia płynu, co jakiś czas mieszając. Potrwa to około 30 minut.
3. Po wyłączeniu gazu, dodajemy masło i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 





1 komentarz:

  1. Pęczak? Zawsze! Zarówno w wersji jarskiej, z mięsem oraz na słodko. Osoby nie mające alergii na gluten mogą i powinny kaszę pęczak, ponieważ wzmacnia śledzionę, trzustkę, żołądek i jelita. Pęczak jest moczopędny i doskonały przy biegunkach, i zaparciach. Jeśli chcemy by złagodził pracę jelit powinniśmy suchą kaszę uprażyć na patelni przed ugotowaniem, nieprażony delikatnie pobudza pracę jelit. Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP