Kiedy sezon grzybowy już dawno za nami, ratujmy się suszonymi grzybami:). Potrawy z ich dodatkiem są bardzo aromatyczne i zazwyczaj ekspresowe do zrobienia, jak dzisiejsze polędwiczki. Najlepiej smakują z gniecionymi ziemniakami.
300g polędwiczek wieprzowych
1 cebula
150 ml białego, wytrawnego wina
20g suszonych grzybów
100 ml śmietany 12%
sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany
natka pietruszki
olej
1. Grzyby zalewamy wrzątkiem, zostawiamy je na 2-3h, najlepiej na całą noc (nie wylewamy wody - użyjemy jej do sosu).
2. Cebulę i grzyby drobno siekamy. Polędwiczki kroimy w plastry. Posypujemy je solą i przyprawami, podsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, dodajemy cebulę, grzyby, smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy wino, wodę z moczenia grzybów, dusimy do odparowania płynów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.